Flamingo's bij Jan Kok
Handelskade by night
Mambo Beach Boulevard
Handelskade
Duiken
Plein Café Wilhelmina - ‘WAAR BURGERS WORDEN GEKROOND EN VORSTEN GEGETEN’
Buy your tickets online

Papiamentu

PapiamentoPapiaments is de moedertaal van de bevolking op Aruba, Bonaire en Curaçao. Op Aruba is het 'papiamento', Curaçao 'papiamentu' en op bonaire 'papiamen'. De naam is afgeleid van de portugese en spaanse termen voor brabbelen, namelijk papia en papear.

Hoe de taal is ontstaan, is niet geheel duidelijk. De meest waarschijnlijke theorie is dat de taal is ontstaan, door de wil van de slaven om met elkaar te communiceren. Papiaments is een pidgin-taal. Een pidgin-taal is een simpele taal, die ontstaat wanneer mensen met verschillende talen samenkomen. Men weet met het papiaments niet precies welke taal de grootste invloed heeft gehad, ze denken wel dat het een grote protoafro-portugese invloed heeft gehad en dat er dus verbanden zijn met landen in Afrika. De lokale bevolking is trots op zijn taal doordat de taal vebonden is aan de slavenij wat natuurlijk een belangrijk onderdeel is van de geschiedenis en cultuur van Curacao.

De taal is zich sinds de 17e eeuw steeds verder gaan ontwikkelen, hierdoor bevat het tegenwoordig ook veel Engels, Spaans en Nederlands. Op Curaçao wordt door de lokale bevolking papiaments gesproken, het Nederlands is minder ontwikkeld. De meeste inwoners van Curaçao zullen Nederlands spreken en verstaan maar er is ook een groep dat niet tot nauwelijks Nederlands spreekt en/of in mindere mate verstaat.

Als “buitenlandse” zul je merken dat, wanneer je de moeite neemt bepaalde kleine dingen in het papiaments te leren de antallianen direct ontdooien en zeer vriendelijk zullen zijn. Hieronder enkele zinnen en woorden die je kunnen helpen een begin te maken met het leren van de taal.

 

Goededag Bon dia
Goedemiddag Bon tardi
Goedenavond Bon nochi
Hoe gaat het? Kon ta bai?
Hoe gaat het met jou? Kon ta bai ku bo?
Heel goed! Hopi bon! / Tremiento
Prettige dag Pasa un bon dia
Hoe heet je? Kon yama bo?
Hoe oud ben je? Hoe oud ben je?
Waar woon je? Unda bo ta biba?
Ik woon in Nederland Mi ta biba na Hulanda
Waar ben je? Unda bo ta?
Ik heb honger Mi tin hamber
Ik wil eten Mi ke kome
Wat wil je eten? Kiko bo kier come?
 Ik heb dorst Mi tin set 
 Ik ben moe Mi ta kansa 
 Ik ben ziek Mi ta malu 
 Het is warm! Ta hasi Kalor! 
 Hoelaat is het? Kwan tor tin? 
 Hoeveel kost het? Kwuantu e ta kosta? 
 Ik hou van je Mi ta stimabo 
 Ik hou ook van jou Ami tambe stimabo 
 Kusje voor jou

Sunchi pa bo

 Nul  Sero
 Één  Un
 Twee  Dos
 Drie  Tres
 Vier  Kuater
 Vijf  Sinku
 Zes  Seis
 Zeven  Shete
 Acht  Ocho
 Negen  Nuebe
 Tien  Dies

 

 

 


 

 

Blijf op de hoogte!

Like onze facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes, speciale studentenacties en meer!

Waarom?

Wij hebben zelf ervaren hoe het is om verkeerd te worden voorgelicht. Op de foto's zag ons appartement er fantastisch uit, in de praktijk bleek het erg klein, vies en in een mindere buurt te liggen. Zodoende deze website waar ALLES opstaat zodat jij dit niet mee hoeft te maken!

Vergeten?

Staat jouw bedrijf, huis of activiteit er niet tussen? Stuur ons hier een bericht zodat we na een basischeck jouw informatie alsnog toe kunnen voegen op deze site.