Electriciteit, valuta & tijdzone
Electriciteit
De netspanning in Curaçao verschilt met die van Nederland, in Nederland wordt een 220-230 Volt gehanteerd en in Curacao is dat 110-130 Volt. Adaptars en opladers uit Nederland kunnen alsnog gebruikt worden d.m.v. een voltage omvormer. Let er wel op dat de netspanning lager is dan in Nederland en je apparaten minder krachtig zullen zijn. Telefoons en camera’s zullen dus trager opladen, maar dit schaad de apparaten absoluut niet. Deze reis/wereldstekkers kunt u op verschillende plaatsen kopen, denk hierbij aan de ANWB, kijkschop en Schiphol. In veel woningen zal je wel ‘Europese’ stopcontacten tegenkomen, deze zien er hetzelfde uit als in Nederland en geven 220-230 volt.
Op Curaçao kan je nog wel eens te maken hebben met een te lage capiciteit van de energiecentrale. Hierdoor kan de stroom uitvallen en hebben veel grote apparaten een nood-generator, denk hierbij aan je koelkast, vriezer of airco.
Verder zul je hier hoogstwaarschijnlijk gebruik gaan maken van een opwaardeersysteem voor de electriciteit. Niet alle huizen hebben dit systeem, maar over het algemeen zal je dat zeker in de studentenhuizen zien. Opwaardeerkaarten zijn te krijgen bij de bezinepomp, supermarkt of bij filialen van Aqualectra en hierop staat een unieke eenmalige code. In je woning hangt een kastje aan de muur waarop je de electriciteit kunt opwaarderen en waar je de hoeveelheid Kwh (stroom) kunt aflezen. Wanneer de beschikbare Kwh op nul staat zal de stroom in je woning worden uitgeschakeld. Let dus altijd goed op of je nog wel genoeg stroom hebt, want niemand wil op het eiland zonder airco of met een warme koelkast zitten.
Elektriciteit en water zijn duur op Curacao. Vooral Airco’s ‘vreten’ veel stroom, wees dus zuinig en verspil geen water of electriciteit. Wanneer je als student in een appartement of studentenkamer gaat wonen, kan het voorkomen dat de elektriciteit en water bij de huurprijs zitten inbegrepen.
Warm water is bijna alleen in de luxe resorts en hotels te vinden. In het begin lijkt het heel wat om een koude douche te nemen en kijkt iedereen er tegenop, maar met de Curaçaose tempraturen zal je dit uiteindelijk als verfrissend ervaren.
Valuta
De officiële munteenheid van Curaçao is de Antilliaanse gulden (Nafl of afkorting ANG). De Antilliaanse gulden is verbonden aan de Amerikaanse dollarkoers (1 USD = NAF 1,77 - 1,78). De dollarkoers schommelt dagelijks ten opzichte van de euro, er is hierom geen vaste koers van de euro ten opzichte van de Antilliaanse gulden (1 Euro = +/- NAF 2,27). Hoe hoger de koers van de Euro, hoe goedkoper de kosten op Curacao zijn. Via verschillende apps en websites kan je de huidige wisselkoers berekenen. Veel winkels, restaurants en hotels accepteren ook Amerikaanse dollars. Betaal je in dollars, dan zal je vaak wel guldens als wisselgeld terug krijgen. Euro's worden nagenoeg niet geaccepteerd. Wisselen kan bij de verschillende wisselkantoren, maar je kunt bij nagenoeg elke winkel en pinautomaat gewoon guldens pinnen met je betaalpas. Pinautomaten zijn overal aanwezig, deze zijn te herkennen aan de ATM of bankautomatica borden. De meeste banken bieden aan om geld op te nemen in lokale valuta of US Dollars. Aan het pinnen en geld opnemen zitten vaak wel transactiekosten verbonden, het is daarom handig om een op Curacao een bankrekening te openen. Wanneer je een stagevergoeding krijgt kan je je cheque verzilveren bij de bank voor cash of het op je lokalebankrekening laten storten.
Een bankrekening kun je openen met een werkgevers verklaring en een geldig paspoort. Er zijn verschillende banken op Curaçao, de meest populaire en gebruikte zijn de ORCO en de MCB.
Tijdszone
Curaçao ligt in de UTC-4 tijdszone en heeft geen zomertijd of wintertijd. In de winter is het dus 5 uur vroeger in Curaçao en in de zomer is het 6 uur vroeger in Curaçao.
Doordat Curaçao geen zomertijd kent, bedraagt het tijdsverschil gedurende onze zomertijd (eind maart tot eind oktober) een uur extra.